Wat?
Onze identiteit wordt gevormd door de verbindingen die we maken, de relaties, het gevoel van behoren tot bepaalde groepen, loyaliteiten en identificaties met rolmodellen. In de context van Brussel, een superdiverse stad, spreken we over meervoudige identiteit. Sami bijvoorbeeld is niet enkel Belg, Brusselaar, islamiet, zoon van twee arbeiders. Hij is ook het kind van een mama met migratieachtergrond en papa uit Limburg. Hij heeft nog twee jongere zussen. Ze worden thuis tweetalig opgevoed, Berbers en Nederlands. Zijn klas is een mengkroes van kinderen met verschillende achtergronden en thuistalen.
We herkennen dit allemaal, het is een normaal én boeiend beeld in elke Brusselse school.
Hoe geef je als leerkracht erkenning aan de identiteit van de kinderen en hoe ga je positief om met de eigenheid en de verschillen? Hoe zorg je ervoor dat kinderen een positief zelfbeeld en een flinke dosis zelfvertrouwen ontwikkelen, veerkrachtig zijn en een open geest naar anderen hebben? Hoe bouw je bruggen tussen de verschillende leefwerelden waarin de kinderen opgroeien? Hoe help je hen verantwoordelijkheid nemen? Wat kun je doen om hen positief te leren omgaan met de superdiversiteit?
We helpen je in de vorming antwoorden te vinden op volgende vragen:
- Wat betekent voor jonge kinderen 'opgroeien in een grootstedelijke context'?
- Hoe erken je de eigenheid en leefwerelden van de kinderen?
- Hoe zet je als leerkracht in op de (meervoudige) identiteitsontwikkeling van kinderen? Met welke basisattitude sta je in je job? Welke didactiek gebruik je? Welk aanbod geef je?
- Hoe bouw je met de kinderen aan zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid?
- Hoe leer je hen opschieten met de anderen? Hoe kun je hen op school helpen om positief om te gaan met de anderen?
Voor wie?
Voor kleuterleerkrachten, zorgleerkrachten en directies van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.
Van 9.00 tot 12.00 uur.
Onderwijscentrum Brussel
Marcqstraat 16-18
1000 Brussel