Wat?
Kleuters zijn voortdurend nieuwsgierig over de dingen rondom hen. Ze zoeken jouw aandacht om er mee naar te kijken en hierop te reageren. Ze stellen zich een heleboel vragen waar jij niet altijd direct een antwoord op hebt.
Het gaat enerzijds over die doos waar de kleuter niet bij kan, de natte kousen na een boswandeling, de bruine plek op de appel nadat die gevallen is. Anderzijds over waarom een rups een vlinder wordt, waarom de zon uit vuur zou bestaan, waarom je jezelf kunt zien in een spiegel. Dergelijke alledaagse problemen en vragen zorgen voor prikkelende situaties in de kleuterklas. Het zijn die situaties die kansen voor onderzoekend en ontwerpend leren uitlokken in de klas. Ze creëren natuurlijke situaties waarmee je de motivatie bij kleuters stimuleert en kwaliteitsvolle interactie uitlokt.
Onderzoekend en ontwerpend leren kan het verschil maken voor Brusselse kleuters die meertalig opgroeien of kansarm zijn. Zij leren met deze actieve aanpak vaardigheden die een hefboom zijn voor hun verdere ontwikkeling.
In deze vorming gaan we in op volgende vragen:
- Wat zijn je overtuigingen en verwachtingen over onderzoekend en ontwerpend leren? Welke kansen zie je in de Brusselse context?
- Welke onderzoekende en nadenkende houding heb je zelf?
- Hoe wil je onderzoekend en ontwerpend leren graag vormgeven in jouw Brusselse klas? Welk didactisch kader kan jou daarbij helpen? Wat verwacht je met je aanpak bij de kleuters?
- Op welke vragen ga je in? Hoe (her)formuleer je samen met de kleuters een onderzoeksvraag? Hoe doe je dat in de meertalige context van Brussel?
- Welke interactievaardigheden kun je inzetten om de taal- en denkvaardigheden van de kleuters te stimuleren? Hoe zorg je ervoor dat kleuters met weinig taal, onderling in interactie gaan en tot een antwoord of oplossing komen voor hun probleem? Hoe stimuleer je echte dialogen?
- Hoe stimuleer je het samen doordenken? Welke strategieën kunnen helpen?
- Hoe reflecteer je samen met meertalige kleuters om het kritisch denken te stimuleren?
- Hoe laat je de kleuters zelfstandig werken en wanneer hou je de touwtjes in handen?
Voor wie?
Voor kleuterleerkrachten, zorgleerkrachten, zorgcoördinatoren en directies van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.
Onderwijscentrum Brussel
Marcqstraat 16-18
1000 Brussel