Hier vind je een overzicht van onze activiteiten.
Onderwijscentrum Brussel, Brussel
Lesgeven in Brussel leidt tot heel wat boeiende uitdagingen waarmee je in jouw klas geconfronteerd wordt. In dit mini-traject stippel je jouw eigen leerpad uit om je hierin te versterken.
In deze algemene sessie komt het pedagogisch kader van de leerbaancompetenties binnen Generatie BXL aan bod.
Lezen en graag lezen is essentieel om te kunnen functioneren op school én in de maatschappij. Tijdens deze vorming focussen we op het extra oefenen van technisch lezen en het ‘leren’ begrijpend lezen. We gaan aan de slag en op zoek naar heel concrete werkwijzen.
Beter Buiten is een vormingstraject van Leefmilieu Brussel en MOS Brussel in samenwerking met vzw Tournesol-Zonnebloem. In vier sessies doe je de kennis en vaardigheden op om vol vertrouwen met je klas de stap naar buiten te zetten en er leerrijke, leuke lessen van te maken.
Kinderen leren lezen in het eerste leerjaar vormt een bijzondere uitdaging. Hoe pak je deze fase van het aanvankelijk lezen aan? Hoe stem je je aanbod en werkwijze af op jouw Brusselse leerlingen?
LEGO Education biedt een reeks kant-en-klare lespakketten en materialen waarmee je een krachtige leeromgeving kunt scheppen om aan STEM-doelen te werken. In deze vorming ga je zelf aan de slag met drie pakketten van LEGO Education.
Ben jij mentor van startende leerkrachten op je school? Ben je altijd op zoek naar manieren om hen nog beter te begeleiden? Wil jij je sterker voelen in coachingsvaardigheden om je starter te helpen groeien? Dan ben je in deze vorming op jouw plaats.
In dit lerend netwerk staat jullie EDO-werking (educatie voor duurzame ontwikkeling) op school centraal. We zoomen in op hoe je een werkgroep rond duurzaamheid goed kan laten (samen)werken, verschillende thematische actiedagen, hoe je een haalbaar plan van aanpak opstelt en meer.
LEGO Education biedt een reeks kant-en-klare lespakketten en materialen waarmee je een krachtige leeromgeving kunt scheppen om aan STEM-doelen te werken. In deze vorming ga je zelf aan de slag met pakketten van LEGO Education.
Goed kunnen lezen en begrijpen wat je leest is een basisvoorwaarde om te kunnen functioneren op school en in het leven. Deze vaardigheid vraagt zowel van de leerlingen als van jou als leerkracht heel wat inspanningen. Tijdens deze vorming focussen we daarom op technisch lezen.
The IT-garage, Brussel
Tijdens deze vorming bieden we concrete ideeën en materialen, tips en handvatten over hoe je een STEM-les vormgeeft en welke talige aandachtspunten je best in het oog houdt.
Hoe streven we naar een grootstedelijke partnerschap met ouders in functie van de onderwijsloopbaan van kinderen en jongeren? Hieraan werken vereist een aantal inzichten en competenties die je je als leerkracht eigen kunt maken. Dat pakken we in deze vorming aan.
Als Brusselse stadsleerkracht ga je elke dag om met meertalige leerlingen. Elke taalles vergt een spreidstand tussen leerlingen die vaardig zijn in de doeltaal en de leerlingen die dat nog niet zijn. De vreemdetalendidactiek geeft richting in hoe je daarmee kunt omgaan.
Kleuters maken al heel jong kennis met geschreven taal in hun omgeving. Zo wordt de basis gelegd voor het latere lezen en schrijven. Deze vaardigheden ontwikkelen kleuters niet vanzelf. Jouw aanbod en ondersteuning als kleuterleerkracht zijn hierbij essentieel. Je krijgt een handig kader aangereikt, je wisselt ervaringen uit en ontdekt concrete materialen en voorbeelden. Zo doe je inspiratie op voor je klaspraktijk.
Generatie BXL is dé nieuwe website in Brussel voor alles over talentontwikkeling, studie- en schoolkeuze, beroepen en loopbaanbegeleiding. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op een van de belangrijkste onderdelen van Generatie BXL: de SELFIX.
Heb je of krijg je een Anderstalige Nieuwkomer (AN) op school? Dan wil je dat hij zich welkom voelt en dat hij voldoende taalvaardig wordt om mee te draaien in de klas en op school. Deze vorming geeft antwoord op jouw vragen daarover.
We vertrekken in deze vorming van de meervoudige identiteitsontwikkeling. We maken kennis met de inzichten van Erikson en passen dit toe op de situatie van de Brusselse kleuters. Het vertrekpunt is om na te denken hoe we een positief en rijk klimaat kunnen scheppen waarin de kleuters zich kunnen ontplooien en maximale leerkansen krijgen.
Op woensdag 17 januari 2024 organiseert het Onderwijscentrum Brussel samen met de Vlaamse Scholierenkoepel een Actiedag Lager Onderwijs. We nodigen hiervoor graag begeleiders, leerkrachten en directeurs uit het Brusselse uit die graag (meer) rond inspraak willen werken op hun school.
Is je school op zoek naar ervaringen van andere scholen over hoe ze omgaan met de talige diversiteit? Zoekt je school naar manieren om de meertaligheid van de leerlingen expliciet te waarderen en in te zetten? Dan ben je in deze vorming op jouw plaats.
Wie is die tiener en wat is de impact van de Brusselse grootstedelijke context op de breinontwikkeling? Hoe kunnen we de ondersteuning van de leerloopbaan van onze leerlingen versterken? Hierop zoomen we in tijdens deze vorming.
Vreemdetalenonderwijs Frans in Brussel is een uitdaging. Hoe kun je sterker worden in het omgaan met deze uitdagingen? Hoe zorg je voor een effectieve didactiek Frans en welke materialen kun je inzetten? Deze vragen vormen het uitgangspunt om te kijken hoe je het vak Frans effectief en betekenisvol kunt invullen voor al je leerlingen.
Onderzoekend en ontwerpend leren kan het verschil maken voor Brusselse kleuters die meertalig opgroeien of kansarm zijn. Zij leren met deze actieve aanpak vaardigheden die een hefboom zijn voor hun verdere ontwikkeling. In deze vorming gaan we daar dieper op in.
Ook in de tweede helft van het schooljaar blijft kinderen leren lezen een grote uitdaging. Vaak worden op dit moment grote verschillen in leesvaardigheid binnen je klas zichtbaar. Hoe pak je dan het leesonderwijs in je klas aan?