Buitenlesdag 2017

Buitenles

Op 27 april 2017 is er de allereerste editie van de Buitenlesdag. We dagen zoveel mogelijk leraren uit om tijdens de voormiddag 'buiten te vliegen' met de leerlingen en de buitenruimte te integreren in de les.

Deze 'Buitenlesdag' is een initiatief van Milieuzorg Op School (MOS) en Goodplanet.

'Uitvliegen' kan op verschillende manieren:

 • Tijdens één vak naar buiten:
  • Steek je les die je dat moment wou geven in een buiten jasje. Een les wiskunde, tel en meet met natuurlijk materiaal. Een les Nederlands, laat hen schrijven met krijt op de speelplaats. Een les WO, trek naar het park op zoek naar insecten. Met een beetje creativiteit kom je al zeer ver.
 • Met de klas naar buiten:
  • Een andere optie is 'vakoverstijgend' werken: met je klas rond verschillende vakken aan de slag gaan. Door simpelweg naar het bos te gaan om een kamp te bouwen, kunnen de leerlingen aan de slag rond Techniek, Natuur, Muzische en Bewegingsopvoeding.
 • Met de hele school naar buiten:
  • Nog krachtiger is het om met de hele school naar buiten te trekken. Elke klas neemt zijn eigen taak op om samen tot een groter verhaal te komen. Waarom de kans niet grijpen om de speelplaats op te leuken? Het planten van bloemen, het inkleuren van de speelplaats, het maken van een bijenhotel, slingers, lampions,… Elke klas krijgt de kans om zijn steentje bij te dragen.
 • Hou het niet bij 1 les of 1 keer, maar smeed gerust plannen om regelmatig met je klas 'naar buiten te vliegen'.
 • Vertel goede ervaringen door aan de collega's!

Haal inspiratie uit deze werkvormposter om jullie te assisteren bij het denkproces.

Neem contact op met MOS-begeleider, Jens Warrie voor ondersteuning bij de denkoefening om een buiten-lesactiviteit op poten te zetten.  Mail hiervoor naar mos@vgc.be

Indien jullie school op zoek is naar eventuele externe partners om buiten een animatie te geven of om zelf op stap te gaan die dag, is MOS Brussel steeds beschikbaar voor al jullie vragen!

Meer info vinden jullie op www.buitenlesdag.be