Iedereen aan boord? Omgaan met kansarmoede op school

Iedereen aan boord

4 op 10 kinderen in Brussel groeit op in een gezin in (kans)armoede.
Ieder kind verdient maximale kansen om zich te kunnen ontwikkelen en te functioneren in de huidige maatschappij. (Kans)armoede zorgt hier voor heel wat uitdagingen en drempels.


Als we zouden vragen wat (kans)armoede is, krijg je nog vaak antwoorden gebaseerd op uiterlijke en financiële kenmerken: een onverzorgd uiterlijk, lege of ongezonde brooddozen, onbetaalde facturen maar wel de nieuwste gsm, te laat komen, niet betrokken ouders, … (Kans)armoede is echter véél complexer dan dat.


Tijdens de vorming ‘Iedereen aan boord?’  verruimen we de blik op (kans)armoede. De deelnemers krijgen hierbij veel inbreng en mogen hun eigen ervaringen vertellen.
Enkele citaten van deelnemers: 
• “We zijn echt begonnen met een 'klets' in het gezicht! Het was een heel pakkend begin.”
•  “In deze vorming hebben we geleerd om de juiste bril op te zetten. Dat was best confronterend, wat we niet hadden verwacht.”
• “We hebben geleerd om breder te kijken naar de context.”

De vorming is veelzijdig en interactief. We proberen de deelnemers werkvormen, kaders en tips mee te geven waarmee ze op school en in de klas richting kunnen geven aan hun zoektocht naar de impact die (kans)armoede heeft op het leren en leven van de kinderen en de samenwerking met de ouders. De inbreng van de ervaringsdeskundigen is hierbij een must!
• “Mijn kijk en visie op (kans)armoede is helemaal veranderd!”
• “Ik voelde me heel erg betrokken door de gastsprekers en de verschillende voorbeelden.”
• “Er zijn veel zaken om over na te denken en op school mee aan de slag te gaan.”
• “Ik ben me heel bewust geworden van mijn rol in (kans)armoede. Ik kreeg een positieve blik.”

Meer achtergrond over omgaan met kansarmoede