Lenteschool voor anderstalige nieuwkomers, een getuigenis

zomerschool

Net voor de start van de Zomerschool, delen we nog eens graag deze getuigenis van een Brusselse leerkracht op de Lenteschool.

Tijdens de paasvakantie namen alle anderstalige nieuwkomers van onze school deel aan de Lenteschool. Er nam zelfs een meisje deel dat net ingeschreven was op onze school en geen woord Nederlands verstond.
Ik sprak alle ouders erover aan en ze reageerden meteen enthousiast. Zonder lang te twijfelen, schreven ze hun kind in.
Het enthousiasme bij mijn anderstalige nieuwkomers voor het deelnemen aan de lenteschool was aanvankelijk wat beperkter. Ze keken me wat bang aan of ze gingen in het verzet. Naar een soort school gaan tijdens de vakantie, dat was ondenkbaar voor mijn 12-jarige anderstalige nieuwkomer.  Nee, dat zou hij zeker niet doen. Ik toonde wat foto's vanop de website, maar dat kon zijn enthousiasme op het eerste zicht niet meteen aanwakkeren.

Tijdens de lenteschool heb ik vaak aan hen gedacht. Ik moest me inhouden om niet naar de organisatoren te bellen met de vraag of iedereen wel de school gevonden had en of het goed verliep…

Bij aankomst op school na de paasvakantie, was ik zeer aangenaam verrast. Reeds twee moeders hadden mijn collega's aangesproken over de lente- en zomerschool. Ze wilden hun kinderen zo spoedig mogelijk inschrijven voor de zomerschool.
De zomerschool had duidelijk een effect op mijn anderstalige nieuwkomers. Mijn gloednieuwe anderstalige nieuwkomer nam spontaan de handen vast van twee andere anderstalige nieuwkomers. Door de lenteschool waren ze reeds vriendinnen geworden. Er kwamen zelfs al eenvoudige Nederlandse woorden uit haar mond. Dit had ik niet verwacht.  De angst om Nederlands te spreken was al weg. Het ijs was gebroken. Een andere, zeer bedeesde anderstalige nieuwkomer was opvallend spraakzamer en blijer na de lenteschool. Ze is wat open gebloeid.  Toen ik voorzichtig mijn 12-jarige aansprak over de lenteschool, toonde hij me zijn blauwe bandje en lachte naar me.  Ja, het was goed geweest.
Bij allen was het goed geweest. Ze werden meer vrienden van elkaar. Ik zie dat alle anderstalige nieuwkomers een stap vooruit hebben gezet in het begrijpen en vooral het spreken van het Nederlands.  Na een vakantie zijn we immers meestal wat stappen achteruit.  De lenteschool vormde zo voor mij, mijn okan-collega en de klasleerkrachten een stevige duw in de rug.

Bedankt !!