Nieuwe creatieve speelplaatsen in Brusselse scholen

foto buitenspeelplaats

Het project 'BuitenSpel' van de VGC helpt scholen bij de (her)aanleg van de speelplaats. Het Onderwijscentrum Brussel ondersteunt de scholen om een visie te ontwikkelen voor hun speelplaatswerking.

Het subsidieprogramma BuitenSpel van de VGC is een enorm succes: vandaag staat de teller op 128 ingediende Buitenspel-dossiers, waarvan er al 54 afgewerkt of in afwerking zijn, goed voor een investering van de VGC van 5 miljoen euro. De resterende 74 dossiers worden de volgende jaren uitgerold.

Wat doet het OCB?

Het Onderwijscentrum Brussel begeleidt scholen in Brussel in de eerste fase van het proces naar de herinrichting van de speelplaats. Ondersteuners helpen scholen met de vraag wat de school op de speelplaats wil aanbieden. Door observatie wordt de huidige situatie geanalyseerd.

In het hele proces participeren zowel kinderen als leerkrachten, ouders en brede school. De ondersteuners inspireren scholen hoe ze een speelplaats kunnen omvormen tot een plek waar kinderen zichzelf kunnen zijn, zich veilig voelen en kunnen experimenteren.

Een uitdagende speelomgeving

De nieuwe creatieve speelplaatsen in de Brusselse scholen zetten aan tot samenzijn, spel en leren. Het rijk aanbod aan spelprikkels en de betrokken aanwezigheid van de begeleider zorgen voor een positief en veilig schoolklimaat waar de talenten van de kinderen en jongeren gestimuleerd worden.