Diversiteit en kleuterparticipatie 12 maart 2020

deelnemers aan de vorming met roadmap
materialen spelletjes en boeken
post-its op flipover over kleuterparticipatie

In het kleuteronderwijs vertrekken we vanuit de ontwikkeling van het kind. Dit maakt dat we in onze klassen zeer intens en geëngageerd werken met onze kleuters. Dag in dag uit staan we voor de opdracht om dit kwaliteitsvol kleuteronderwijs te realiseren voor al onze kleuters.

 

Inhoud vorming

Brussel beweegt! We werken met kinderen en ouders vanuit alle hoeken van de wereld met hun verschillende culturen, achtergronden en mogelijkheden. Dit houdt in dat we vaak uitgedaagd worden om andere dingen te doen dan we gewoon zijn. Brussel inspireert!

In deze vorming staan we in de voormiddag stil bij hefbomen die we kunnen inzetten om onze kleuterschool kwaliteitsvoller te maken:

  • educatief partnerschap
  • diversiteits- en samenwerkingsbeleid
  • executieve functies
  • de schooleigen visie
  • kwaliteitsvolle interacties

In de namiddag kies je een workshop waarin je concreet met deze hefbomen aan de slag gaat. Jouw context en ervaringen nemen we daarin mee.

Aan het einde van de dag maak je zelf een roadmap om in jouw school verder te werken aan diversiteit en kleuterparticipatie. Je zoekt je eigen weg vertrekkend vanuit de organisatiecultuur, je competenties en goesting.

 

En wat vonden de deelnemers? Enkele reacties:

 

"We zijn verrast dat kleuterparticipatie zo ruim gezien wordt en zo veel verschillende facetten kent. Zeer verrijkend om hierrond met collega’s van andere scholen van gedachten te wisselen."

"In de verdiepende workshops in de namiddag konden we met al onze vragen terecht. In de namiddag konden we ons verdiepen in 3 verschillende  thema’s : taalontwikkeling bij anderstalige kleuters, armoede en het opbouwen van een educatief partnerschap met onze ouders."

"Op het einde van de dag maakten we zelfs onze eigen roadmap (project) waarmee we morgen al aan de slag gaan in onze school."