Koffiemoment op straat

koffie op straat

De Kriek in Schaarbeek

‘’Wil jij ook een tas koffie?"

De ouderbetrokkenheid in school ‘De Kriek’ is heel groot. De Kriek plant hiervoor veel laagdrempelige acties. Iedere dag staat de directie samen met een leerkracht aan de schoolpoort, zowel 's ochtends als 's avonds.

Ook de ouders zelf ondernemen acties. Zo organiseert de ouderwerking koffiemomenten. Als het weer het toelaat - als het niet regent en het is niet te koud - vindt het koffiemoment op straat plaats. Waarom op straat? Omdat zo de hele buurt bij de school betrokken raakt. Zo lokt de koffie bijvoorbeeld ook de seingevers die de kinderen helpen oversteken. Bovendien is dit gemakkelijker voor de ouders: als ze hun kind naar school brengen, kunnen ze nadien een kopje thee of koffie drinken en met de leerkracht spreken.

De gesprekken hebben heel uiteenlopende onderwerpen, gaande van "Was je kindje vorige week ziek?" tot "Waar zou ik mijn oudste dochter het best inschrijven in het middelbaar?". De leerkracht geeft advies waar kan, bespreekt met de ouders hun vragen of slaat gewoon een praatje. Eens de school begonnen is, blijven de ouders vaak nog napraten.

Dit geeft meteen een open gevoel. Ouders zijn welkom en dat zien de kinderen ook. Een kleutertje dat de schooldeur binnenstapte, zei: "Mama, jij ook straks koffietje drinken met juf, hé". De kinderen vinden het fijn dat hun ouders een goede band hebben met de leerkrachten. Dat informele contact zorgt ervoor dat zowel de ouders als de kinderen graag naar school komen.

Een mama over de ouderwerking …

“Ik voel dat ik altijd op school bij de juf of de directie terechtkan als ik vragen heb over de kinderen. Zo voel je dat wij samen met de leerkrachten werken aan de opvoeding van ons kind. Ik zit in de ouderraad en ben heel betrokken. Kijk, vandaag mag ik bijvoorbeeld na het koffiemoment de koffietafel wegzetten. De school vertrouwt mij als ouder, en dat vertrouwen is wederzijds. Ik vind dat cruciaal als je wil dat je kind op een aangename manier naar school gaat. De school komt heel veel naar buiten en is positief ingesteld ten opzichte van de ouders."