"Juf, jij nu!"

Begeleider kinderen

Bijna 10 jaren geleden ging ik een maand lang als 11-jarig meisje door de grote ‘Zomerschoolpoort’ om mijn  Nederlands te verbeteren. Ik hield van “Zomerschool 2007” een cd’tje vol foto’s over. Elke foto voert mij nog steeds terug naar die tijd, naar dat specifiek moment, naar die zonnige dag, naar die leuke uitstap. Vele namen ben ik vergeten maar de gezichten blijven me altijd bij. Net zoals al die mooie herinneringen.

Spelend leren de kinderen Nederlands spreken, net zoals ik toen. Het feit dat ik mijn weg heb teruggevonden naar de Zomerschool wijst erop dat het initiatief wel een succes is. Het is een leuke toevlucht. Het is nodig. Het is een plek om nieuwe vrienden te maken en de oude vrienden beter te leren kennen. Een plek om samen Nederlands te leren spreken.

Tijdens deze Zomerschooleditie heb ik opnieuw veel kinderen leren kennen, zowel jong als oud. Sommigen beheersen het Nederlands al een beetje en anderen zeer weinig. Maar kinderen hebben wél veel te vertellen! Elke dag is een frisse start, een nieuwe ervaring. Het maakt me blij als een kindje dat niet veel praat opeens zegt: “Juf, jij nu!”, uitnodigend kijkend naar het springtouw op de speelplaats. Je wordt er blij van als kinderen opeens een knuffel geven,  lachen en plezier hebben in wat ze doen, hun talenten ontdekken,...

Als animator moedig je kinderen aan als hen iets niet onmiddelijk lukt, ook al is het iets simpel als touwtje springen. Na wat oefenen krijgen ze het onder de knie (oefening baart inderdaad kunst).  Je ziet hun zelfvertrouwen groeien. Als begeleider mag je je bewust zijn dat je bijdraagt tot het geluk van kinderen, hoe klein die bijdrage ook mag zijn. Natuurlijk zijn er zoals op elk speelplein vermoeiende momenten. Wanneer er niet naar elkaar geluisterd wordt en wanneer de energie dreigt over te lopen. Maar ook dat hoort er bij.  Elke ochtend kijken we er als animator naar uit om die lachende gezichtjes te zien, om het vertrouwen te voelen dat de ouders ons geven.

Zomerschool 2016 is alweer voorbij. Ik hou een schatkist bij vol mooie herinneringen, nieuwe gezichten, nieuwe ervaringen.  Alle kinderen en animatoren vulden hun schatkist met mooie herinneringen. We houden de sleutel bij voor de volgende keer…

Sandhya  Giri- ‘Ik was een Zomerschool-kindje’