In deze aflevering van Urban Education gooien we het over een andere boeg. Geen gesprek tussen een onderwijsondersteuner en een leerkracht, maar wel een speciale aflevering voor het project Leesrijk Brussel. Leesrijk Brussel is een project van de Brusselse bibliotheken, het Onderwijscentrum Brussel, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse Overheid. Het doel is om leerlingen meer te laten lezen, zowel tijdens de schooluren als buiten de school.
Straks is het weer Jeugdboekenmaand. Dan zetten scholen en bibliotheken overal in op boeken én op vertellingen. We vroegen aan professioneel verhalenverteller Veerle Ernalsteen om ons vanuit haar ervaring duidelijk te maken waarom en hoe vertellingen bijdragen tot meer leesplezier. Ze heeft het over de kracht van verhalen, wat fictie eigenlijk met je doet en hoe we via vertellen en voorlezen meerdere wegen kunnen gebruiken om kinderen en jongeren aan te zetten tot lezen. We hopen dat we je met deze podcast inspireren om samen met je klas veel verhaalplezier te beleven.
Jeugdboekenmaand 2022 zet alle soorten helden in het zonnetje en haalt de schurken uit de schaduw. Over grote en alledaagse helden, geslepen schelmen en schurken. Over goed en kwaad en de grijze zone ertussenin. Als dit geen verhaalplezier oplevert! Je leest er alles over op de website van de Jeugdboekenmaand.
Bezoek hier ook de website van de Brusselse bibliotheken.
Wil je meer weten over de kracht van verhalen? Dan vind je via de links hieronder enkele meer uitgewerkte thema’s. Deze documenten zijn 1 tot 2,5 pagina’s lang en zijn eerder praktisch opgevat.
De kracht van verhalen :
- Achtergrond en toepassingen
- Fictie voor wetenschappen
- Luisteraars betrekken
- Verhalenkeuze en –projecten
Link naar de website van Veerle Ernalsteen: www.veerleernalsteen.be/
Urban Education is een podcast van het Onderwijscentrum Brussel, waar we samen antwoorden zoeken op de uitdagingen van de grootstad. Heb je opmerkingen of suggesties voor onze podcast, mail dan naar onderwijscentrumbrussel@vgc.be.