Podcast: Hoe pak je aanvankelijk lezen aan?

Taalonderwijs
Wat
Podcast
Voor wie
Directies
Leerkrachten anderstalige nieuwkomers
Leerkrachten lager onderwijs
Zorgleerkrachten
Soundcloud

Kinderen die hun eerste woordjes leren lezen, het heeft iets magisch. Zowel voor leerlingen als voor de leerkracht. Dat wil zeker niet zeggen dat alles vanzelf gaat. Uit onderzoek blijkt dat het niveau van lezen van onze kinderen achteruit gaat. Soms begrijpen ze niet goed wat ze lezen, maar soms vinden ze ook de technische handeling van het lezen moeilijk.

We spreken in deze aflevering met Juf Tracy, die haar leerlingen in het eerste leerjaar meeneemt op hun eerste leesreis. Hoe pak je dit aan? En welke technieken kun je gebruiken om je hele klas vlot mee te krijgen? Onze collega Anne geeft bij dat hele proces de nodige duiding.

Hieronder vind je alvast meer informatie over zaken die tijdens deze podcast aan bod komen. 

Vorming ‘Aanvankelijk lezen in L1’: Wat zijn belangrijke voorspellers voor leren lezen in het eerste leerjaar? Waaruit bestaat een sterk basisaanbod? Hoe ondersteun je risicolezers in hun leesontwikkeling? Wat zijn belangrijke aandachtspunten voor een Brusselse klas? Dat zijn de vragen die centraal staan in deze vorming

Leestussendoortjes: Een stevig leesaanbod in het eerste leerjaar wordt gevormd door basislessen met kwaliteitsvolle instructie, veel leestijd in de klas, tekst lezen samen met leerlingen, extra ondersteuning voor risicolezers … leestussendoortjes kunnen hierbij de kers op de taart vormen en zorgen voor extra leesmotivatie bij leerlingen.  Een aantal voorbeelden van leestussendoortjes vind je in dit bestand.

Urban Education is een podcast van het Onderwijscentrum Brussel, waar we samen met leerkrachten en directies antwoorden zoeken op de uitdagingen van de grootstad. Heb je opmerkingen of suggesties voor onze podcast, mail dan naar onderwijscentrumbrussel@vgc.be.