Nieuw gezelschapsspel helpt speelpleinanimatoren omgaan met taal en meertaligheid

VGC-Speelpleinen en het Onderwijscentrum Brussel (OCB) hebben een nieuw gezelschapsspel ontwikkeld voor speelpleinanimatoren. ‘Hier Spelen we met Taal' is een intergalactisch spel over taal en meertaligheid op het speelplein.

Vorig jaar lanceerden de VGC-speelpleinen het thema ‘Hier Spelen we met Taal’. Dit project werd uitgewerkt door het OCB en de VGC-speelpleinen, met de steun van de Vlaamse overheid. Ook dit jaar zet de VGC dit thema verder in de kijker en vult dit aan met een spel voor speelpleinanimatoren.

Het spel biedt animatoren handvatten en inspiratie om op het speelplein een omgeving te creëren waarin een kind zonder angst taal kan gebruiken en tegelijk kansen biedt om de taalvaardigheid aan te scherpen. Dat gaat daarbij in de eerste plaats om het Nederlands, maar andere talen niet uit het oog worden niet uit het oog verloren..

Het spel is ingekleed in een futuristisch thema en geeft aandacht aan thema’s zoals: talige activiteiten, inrichting en inkleding van het speelplein, communicatie met ouders en omgaan met meertaligheid. Elk VGC-speelplein mag dit spel aanvragen en krijgt hiervoor begeleiding van een speelpleinondersteuner van het OCB.

Dit spel is tot stand gekomen in samenwerking met De Aanstokerij, die jarenlang ervaring heeft in het ontwikkelen en begeleiden van educatieve spelen. 

Het Onderwijscentrum Brussel biedt dit spel ook aan in de onderwijsbibliotheek. Het spel is dus ook uitleenbaar voor scholen en jeugdorganisaties in Brussel. 

Wil je meer weten over de campagne ‘Hier Spelen we met Taal’? Neem dan zeker een kijkje op de website www.spelenmettaal.be