Verkiezingsworkshops voor middelbare scholieren in Muntpunt

Duizenden jonge Brusselaars gaan dit jaar voor de allereerste keer stemmen in de verkiezingen. Maar hoe moet dat dan? En waarom, eigenlijk? Hoe kies je op wie je wil stemmen? Wat zijn de verschillende politieke partijen? Waar vind je betrouwbare informatie? En hoe breng je een geldige stem uit?

Om al die vragen (én meer) te beantwoorden ontwikkelde Muntpunt met verschillende partners workshops voor scholieren uit de 3de graad secundair onderwijs en first-time voters. Het gaat om:

  • Een verkiezingsworkshop
    Tijdens deze interactieve workshop leren jongeren samen met een begeleider over het democratisch proces in Brussel, Vlaanderen, België en Europa. Ze verdiepen zich in politieke campagnes en debatteren onderling over maatschappelijke thema's. Deze workshop kadert binnen de officiële leerdoelen van het secundair onderwijs.
  • Een workshop Fake News
    Op sociale media circuleren valse berichten, foto's en video's gemaakt met artificiële intelligentie. Deze misleidende informatie beïnvloedt onze politieke opinie of voorkeur. Aan de hand van experimenten met AI, deepfakes en motion tracking leren de leerlingen fake news detecteren en denken ze kritisch na over (sociale) media.

De workshops lopen tussen 22 april en 17 mei 2024 en gaan telkens door in Muntpunt. Alle info en het inschrijvingsformulier vind je via deze link.