MOS - duurzame scholen, straffe scholen

tekening van hartje
Wat?

Een duurzame toekomst voor onze planeet begint met bewuste keuzes maken. MOS - duurzame scholen, straffe scholen helpt van je school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.

MOS Brussel is een samenwerking tussen MOS Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Hoe werkt MOS?

MOS begeleidt schoolteams van basis- en secundaire scholen via ondersteuning of trajecten op maat. Onze Brusselse MOS-begeleider onderzoekt samen met het schoolteam hoe jullie Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in praktijk kunnen brengen op school.

Scholen kunnen rekenen op informatie, inspiratie, tips, educatief materiaal, en netwerk- en vormingsmomenten.

De begeleiding is gratis en steunt op leerlingenparticipatie, teamwork, een lokaal netwerk en beleving.

Ondersteuning en vorming in Brussel

Wil je een overzicht van de MOS-vormingen voor Brussel? Klik dan op deze link. Een overzicht van alle MOS-vormingen, studiedagen en netwerkmomenten in heel Vlaanderen vind je op deze pagina.

Wil je gebruik maken van het aanbod en/of de ondersteuning van MOS Brussel? Registreer je school via deze link als MOS-school op de Groene Kaart, en neem contact op met Véronique, de Brusselse MOS-begeleider. Een overzicht van de MOS-vormingen en netwerkmomenten in Brussel vind je via deze link.

MOS-thema’s

MOS Brussel biedt ondersteuning rond verschillende duurzaamheids- en milieuthema’s. Denk bijvoorbeeld aan:

• klimaat
• outdoor learning
• vergroening
• biodiversiteit
• zero afval
• duurzame voeding
• mobiliteit

De VGC geeft je initiatief een duwtje in de rug via De KLAS in ACTIE-subsidie. Klik op deze link voor meer informatie over KLAS in ACTIE.

MOS-trajecten

Wil jij ook graag werken rond duurzaamheid en klimaat met onze jonge Brusselaars – in lijn met de leerplannen en op een schoolbrede manier? Neem met de ketjes van je school deel aan een klimaatbende of start met het schoolteam een klimaattraject. Lees meer over alle MOS-trajecten.

Een stapje verder: Eco-School

MOS behoort tot een wereldwijd netwerk van scholen die zorg voor het milieu en duurzaamheid nastreven. De ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools is het internationale label voor duurzame scholen. Eco-Schools is een programma van de FEE (Foundation for Environmental Education) en is ontwikkeld om de afspraken van de VN-conferentie ‘Environment and Development’ in 1992 na te komen. Met in 2019 meer dan 59.000 scholen uit 68 landen is er een groot netwerk aan Eco-Schools. Het zijn basis- en secundaire scholen die zich actief inzetten om duurzaam denken en doen centraal te stellen in het hele schoolleven.

Is jouw school goed bezig en heb je zin om de school te profileren als (internationale) Eco-School? Hier zijn alvast 7 succesfactoren die je op weg helpen. MOS Brussel kan je school helpen om dit doel te bereiken. Alle informatie over Eco-Schools vind je op deze pagina.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van MOS? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van MOS-Brussel.

 

Voor wie?

MOS begeleidt schoolteams van basisscholen en secundaire scholen.