Maak kennis met ons nieuwe bibliotheekteam

Het team dat je dagelijks verwelkomt in onze Onderwijsbibliotheek is grondig door elkaar geschud. Tijd voor een snelle kennismaking. Je komt te weten wie de nieuwe gezichten zijn en ze geven je meteen hun hoogsteigen leestip mee.

Hildegard Laporte

Hey, Ik ben Hildegard. Ik ben een geboren en getogen Brusselse Vlaming. Kwaliteitsvol Nederlandstalig onderwijs in Brussel is altijd mijn stokpaardje geweest. Ik doorliep zelf mijn schooltijd in Brussel en ik ben moeder van drie (bijna) volwassen kinderen met elk hun eigen rugzakje.

Sinds 2017 werk ik in het Onderwijscentrum en sinds ongeveer twee jaar is de onderwijsbibliotheek mijn hoofdtaak. Mijn lievelingsobject is de voorlezer. Een pen die anderstalige kinderen (en volwassenen) helpt om zelfstandig woordenschat te leren. Je kunt er zowel bestanden in programmeren als dingen zelf voorlezen. Wij hebben er bijvoorbeeld alle bestanden van de methode NT2 praat mee in geprogrammeerd. De kinderen scannen de afbeeldingen of de tekst en krijgen auditieve ondersteuning van de Voorlezer. De grote diversiteit aan talen en nationaliteiten in Brussel maakt het er niet makkelijker op om kinderen op een juiste manier Nederlandse uitspraak mee te geven. De voorlezer is daar volgens mij zeker een meerwaarde bij.

Karen Wynen

Hey, ik ben Karen. Je kent me waarschijnlijk van aan het onthaal. Na 10 jaar in deze functie maak ik de overstap naar onze onderwijsbibliotheek. Al van kleins af aan ben ik een boekenwurm. Dit is iets heel anders dan onze onderwijsmaterialen, hierin moet ik me nog inwerken. Met de tijd en de hulp van collega’s, tips van onze klanten … zal me dat wel lukken.

Mijn favoriete boek in de bib is er eentje waar ik regelmatig eens bij moest nadenken. Het staat vol levenswijsheden. Het gaat om het boek Grote Panda & Kleine Draak van James Norbury. Er is ondertussen ook een tweede boek van uitgekomen: De reis van Grote Panda & Kleine Draak. We hopen dat laatste boek snel aan onze catalogus toe te voegen. Hij wil met zijn boeken een tegengif geven aan het cynisme, het wantrouwen en de boosheid van de hedendaagse wereld door een boodschap van hoop, vertrouwen en vriendschap te verspreiden.

Louay Dabous

Hey, Ik ben Louay. Ik kwam in 2015 uit Syrië naar Brussel en van 2016 tot 2021 studeerde ik filmstudies en -regie in het Royal institute of theater, Cinema & sound (RITCS). Ik werkte als vrijwilliger mee aan een aantal cultuurprojecten in Brussel, onder andere Cinemaximilian en Lagrange points. In 2023 heb ik een educatieve master behaald. Ik koos voor die opleiding omdat ik graag met kinderen werk. Tijdens mijn stages in het onderwijs bedacht en organiseerde ik workshops. In de Onderwijsbibliotheek wil ik nu leerkrachten zo goed mogelijk helpen.

Een van de boeken die me na aan het hart ligt, is Onderwijs in een gekleurde samenleving door Orhan Agirdag, omdat hij dezelfde strijd voerde die ik in mijn studie doormaakte. In zijn interview voor de podcast kif kif legt Agirdag het treffend uit: "Men stelt dan: 'Goh, etniciteit is iets wat ons verdeelt, dus laten we daar niet te veel op focussen.' Dat leidt dan geregeld tot een soort ‘kleurenblinde’ aanpak in het onderwijs: ‘Bij ons op school kijken we niet naar kleur. We zien enkel individuen.’ Hoe goedbedoeld ook, uit onderzoek blijkt dat dit soort gedachtegoed de bestaande ongelijkheid helemaal niet wegwerkt, en zelfs in de hand werkt. We moeten het dus in alle eerlijkheid durven erkennen: racisme vormt wel degelijk een belangrijke uitsluitingsfactor.”