© RaisaVDM

Onderwijscentrum Brussel

Ce site est uniquement disponible en néerlandais pour le moment.

A propos de Onderwijscentrum Brussel

Onderwijscentrum Brussel (OCB) souhaite que tous les enfants et les jeunes de l'enseignement néerlandophone à Bruxelles aient un parcours scolaire  réussi. Leur origine linguistique ou leur situation socio-économique ne peut former un obstacle à cette réussite. OCB réalise cette mission par la professionnalisation d' enseignants sur base des connaissances d' Urban Education. Pour réaliser cette mission, OCB soutient et forme les écoles, les 'Brede Scholen' et les plaines de jeux. OCB met son expertise à disposition du secteur de l'éducation par le biais d' outils, de matériaux et de journées pédagogiques.

Contact: onderwijscentrumbrussel@vgc.be

Vormingen
© Lander Loeckx

Vormingen

Het Onderwijscentrum Brussel organiseert vormingen, leerlabo's en activiteiten voor leerkrachten, directies en ondersteunend personeel van het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel. Hier vind je een overzicht van ons volledige aanbod.
Thema's
© Lander Loeckx

Thema's

Het Onderwijscentrum Brussel behandelt verschillende thema's vanuit de inzichten van Urban Education. Hier vind je een overzicht van die thema's en meer uitleg over onze aanpak.
Projecten
© Lander Loeckx

Projecten

Het Onderwijscentrum Brussel werkt mee aan verschillende projecten voor scholen in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. Je kunt kijken hoe je hier zelf kunt instappen of hoe deze projecten jouw school kunnen ondersteunen.
Bibliotheek
© RaisaVDM

Bibliotheek

Bij de Onderwijsbibliotheek kun je terecht voor materialen en ondersteuning. Je kunt interessante boeken, materialen en leermiddelen ontlenen. Doe nieuwe kennis op en daag jezelf uit!

De Onderwijsbibliotheek

Bij de Onderwijsbibliotheek kun je terecht voor materialen en ondersteuning. Je kunt interessante boeken, materialen en leermiddelen ontlenen. Doe nieuwe kennis op en daag jezelf uit!

Waarvoor kun je in de Onderwijsbibliotheek terecht?

  • Materiaal ontlenen
  • Informatie krijgen over het aanbod uit de Onderwijsbibliotheek
  • Pedagogische studiedag (maak gerust een groepsafspraak via onderwijsbibliotheek@vgc.be)
  • Vorming voor studenten (van de lerarenopleiding)

Raadpleeg de catalogus

 

 

© RaisaVDM

Nieuws

In de kijker

Project: Talentboost

Talentboost is een project met taalstimulerende activiteiten voor anderstalige nieuwkomers en kinderen met een andere thuistaal die het moeilijk hebben met het Nederlands. Kinderen van zes tot en met twaalf jaar leren al spelend Nederlands, met de nadruk op mondelinge vaardigheden. 

Lees meer

Boekenpakketten Leesrijk Brussel

Veel en vaak lezen is essentieel voor je leerlingen om sterkere lezers te worden. Om dat lezen te ondersteunen bieden we boekenpakketten aan die je kan ontlenen voor in de klas. Elk pakket bestaat uit een aantal exemplaren van een boek of uit een collectie van boeken. De pakketten zijn verkrijgbaar in handige koffers die je simpel kan meenemen. Ben je leerkracht in het lager onderwijs of in de eerste graad van het secundair onderwijs? Snuister dan zeker eens door de lijsten om te zien of er iets tussen zit voor jouw klas.

Lees meer

 

© Shutterstock

Materiaal: Podcast over armoede

In deze aflevering van de podcast Urban Education hebben we het over armoede en de zware invloed die dat heeft op het leven van leerlingen die erdoor getroffen worden. We spreken erover met Erica, die zelf een dochter opvoedde in armoede, en ondersteuner Heidi. Zij vertellen hoe armoede een effect heeft op leerlingen in de klas en welke ondersteuning je kan krijgen om hiermee om te gaan.

Lees meer