Podcast: Hoe pak je klasmanagement aan?

Aanvangsbegeleiding
Wat
Podcast
Voor wie
Directies
Leerkrachten anderstalige nieuwkomers
Leerkrachten kleuteronderwijs
Leerkrachten lager onderwijs
Leerkrachten middelbaar onderwijs
Zorgleerkrachten

In deze podcast hebben we het over klasmanagement: vaak een van de grootste uitdagingen voor beginnende leerkrachten. Ook ervaren leerkrachten weten dat het op sommige dagen helemaal anders loopt dan gepland. Samen met leerkracht Jeroen en ondersteuner Heidi gaan we op zoek naar inzichten en praktische tips. We geven concrete handvaten hoe je een les zo kan organiseren dat je leerlingen je hun volle aandacht geven. Bovendien gaan we ook kijken wat je kan doen als het toch anders loopt dan verwacht.

De timestamps van deze aflevering zijn:

03.17: Hoe hou je een klas onder controle en maak je verbinding met je leerlingen
09.06: Investeren in wederzijds vertrouwen met je klas
11.46: Omgaan met conflictsituaties en ‘warm demander’-leerkracht
20.30: Concrete technieken voor klasmanagement
30.04: Aanbod en ondersteuning via het OCB

Hieronder vind je meer nuttige links en informatie.

Jeroen volgde het programma van Teach For Belgium. Sta jij zelf minder dan drie  jaar in het onderwijs of je hebt helemaal nog nooit lesgegeven? Dan kan je altijd solliciteren voor het programma van Teach For Belgium.

Jeroen verwees een aantal keer naar de klasmanagementtechnieken uit het boek “Teach Like a Champion” (Doug Lemov), meer informatie daarover vind je hier:

• www.teachlikeachampion.org/
• Een placemat met een samenvatting van verschillende klasmanagementtechnieken uit het boek, gemaakt door een school in Australië: 

Boekentips:

• Teach Like a Champion (2.0 en 3.0): Doug Lemov, 2021, Uitgeverij Jossey-Bass
• Regie in de klas: Tom Bennet, 2022, Uitgeverij Pronese
• Regisseer je klas: Elke Struyf en Gilberte Verbeeck (twee boeken: een met theorie en een met oefeningen), 2017, uitgeverij Pelckmans

Bekijk hier het vormingsaanbod van het Onderwijscentrum Brussel.

Urban Education is een podcast van het Onderwijscentrum Brussel, waar we samen met leerkrachten en directies antwoorden zoeken op de uitdagingen van de grootstad. Heb je opmerkingen of suggesties voor onze podcast, mail dan naar onderwijscentrumbrussel@vgc.be