Hier vind je een overzicht van onze activiteiten.
Onderwijscentrum Brussel, Brussel
Goed kunnen lezen en begrijpen wat je leest is essentieel om te kunnen functioneren op school én in de maatschappij. We merken dat heel wat kinderen op het einde van het eerste leerjaar nog moeite hebben met het technische aspect van lezen. Tijdens deze vorming focussen we daarom op technisch lezen.
LEGO Education biedt een reeks kant-en-klare lespakketten en materialen waarmee je een krachtige leeromgeving kunt scheppen om aan STEM-doelen te werken. In deze vorming ga je zelf aan de slag met pakketten van LEGO Education.
Kinderen leren lezen in het eerste leerjaar vormt een bijzondere uitdaging. Hoe pak je je leesonderwijs aan bij de start van het schooljaar? Hoe stem je aanbod en werkwijze af op jouw Brusselse leerlingen?
Bij Outdoor Teaching en buitenles trek je met je leerlingen naar buiten om te leren. Buiten zijn biedt veel kansen om actief, betekenisvol en onderzoekend met leren aan de slag te gaan – en kan veel verschillende vormen aannemen. Tijdens deze vorming leer je hier meer over.
Goed kunnen lezen en begrijpen wat je leest is een basisvoorwaarde om te kunnen functioneren op school en in het leven. We merken dat in de tweede en derde graad van het basisonderwijs nog heel wat leerlingen struikelen over het technische aspect.
Heb je of krijg je een Anderstalige Nieuwkomer (An) op school? Dan wil je dat deze zich welkom voelt en voldoende taalvaardig wordt om mee te draaien in de klas en op school. Deze vorming geeft antwoord op jouw vragen daarover.
Als Brusselse stadsleerkracht ga je elke dag om met meertalige leerlingen. Elke taalles vergt een spreidstand tussen leerlingen die vaardig zijn in de doeltaal en de leerlingen die dat nog niet zijn. De vreemdetalendidactiek geeft richting in hoe je daarmee kunt omgaan.
Kleuters maken al heel jong kennis met geschreven taal in hun omgeving. Zo wordt de basis gelegd voor het latere lezen en schrijven. Onderzoek toont aan dat een aantal factoren heel bepalend zijn voor een vlotte leesstart in het eerste leerjaar o.a. klankbewustzijn, letterkennis en spontaan schrijven. Deze vaardigheden ontwikkelen kleuters niet vanzelf. Jouw aanbod en ondersteuning als kleuterleerkracht zijn hierbij essentieel.
Anderstalige nieuwkomers (An) zo snel en efficiënt mogelijk alfabetiseren, doe je niet door op de gebruikelijke manier een methode voor aanvankelijk lezen te volgen. Je werkt best een aanpak op maat uit, die inpikt op het lopende alfabetiseringsproces van de individuele leerling. Deze vorming geeft antwoord op jouw vragen daarover.
We zoeken samen naar manieren waarop je onderzoekend en ontwerpend leren kan vormgeven en begeleiden bij jouw kleuters. Dat kan het verschil maken voor Brusselse kleuters die meertalig opgroeien of kansarm zijn. Zij leren met deze actieve aanpak vaardigheden die een hefboom zijn voor hun verdere ontwikkeling.
Schoolteams en leerkrachten zetten hard in op welbevinden en het verwerven van kennis en vaardigheden tijdens de leerloopbaan van Brusselse jonge tieners. Hoe kunnen we hier nog dieper op ingaan? Wat vertelt de wetenschap over het tienerbrein en leren? Tijdens deze vorming reiken we concrete praktijkvoorbeelden aan als inspiratie. We bouwen verder op jullie goede praktijken en inspireren elkaar.
Onderzoek wijst uit dat een achterstand in executieve functies op jonge leeftijd een voorspellende factor is voor het schoolse functioneren en het presteren in de toekomst. In deze vorming leren we meer over wat armoede is en zoomen we in op armoede als remmende factor bij de ontwikkeling van executieve functies.
Ook in de tweede helft van het schooljaar blijft kinderen leren lezen een grote uitdaging. Vaak worden op dit moment grote verschillen in leesvaardigheid binnen je klas zichtbaar en vlot, vloeiend lezen wordt steeds belangrijker. Hoe pak je dan het leesonderwijs in je klas aan?
Lesgeven in Brussel leidt tot heel wat boeiende uitdagingen waarmee je in jouw klas geconfronteerd wordt. In dit mini-traject stippel je jouw eigen leerpad uit om je hierin te versterken.
Beter Buiten is een vormingstraject van Leefmilieu Brussel en MOS Brussel in samenwerking met vzw Tournesol-Zonnebloem. In drie sessies doe je de kennis en vaardigheden op om vol vertrouwen met je klas de stap naar buiten te zetten en er leerrijke, leuke lessen van te maken.