Wat is Breed Leren?
Breed leren is het leggen van verbindingen tussen wat een kind of jongere op school leert en de wereld daarbuiten. Het curriculum in de klas verbinden we aan een levensechte activiteit, materiaal of omgeving. We brengen kinderen en jongeren in aanraking met andere mensen, plaatsen, invalshoeken … Kortom, met de echte wereld.
Breed leren kan altijd en overal, zowel binnen als buiten. Het verwijst zowel naar het formeel leren (de doelgerichte lesactiviteit) als naar het informeel leren (het proces tijdens die activiteit, bijvoorbeeld tijdens het spel van kinderen of tijdens spontane ontdekkingen).
De term Outdoor learning verwijst specifiek naar het intentioneel buiten leren. Je gaat er als leerkracht aan de slag met de buitenomgeving van de school: de speelplaats, de buurt, de stad en de lokale natuur. Brussel is een stad die bruist van de leerkansen en het is er razend interessant om samen met je leerlingen buiten te gaan ontdekken en onderzoeken! Wetenschappelijk onderzoek bevestigt verschillende voordelen en gunstige effecten van buitenles op het leren van kinderen en jongeren, zoals een betere concentratie, een betere connectie tussen de leerkracht en de leerlingen, een grotere betrokkenheid op de wereld rondom …
Wat kan het OCB voor jou betekenen?
Breed Leren hangt niet vast aan een bepaald thema of inhoud. Het is een manier van denken en handelen, een mindset, waarbij je actief op zoek gaat naar rijke verbindingen tussen lesinhouden en de wereld rondom het kind.
Bij het Onderwijscentrum Brussel (OCB) kun je een traject Breed Leren aanvragen, waarbij je zelf de focus kiest. Die focus kan klein beginnen, zoals ervaringsgericht leren in de klas, rijk spel op de speelplaats … Een traject kan bijvoorbeeld uitgroeien tot het realiseren van een project in de stad in samenwerking met een Brede school netwerk.
Bij een focus op outdoor learning kun je bij ons terecht voor algemene informatie, vormingen, inspiratie op maat van de school, info rond mogelijke subsidies en info rond mogelijke samenwerkingen met Brusselse partners.