Duurzaamheid op school

Minder plastic, meer groen, meer fietsen,…Ben jij ervan overtuigd dat iedereen hier baat bij heeft? 

Hoe kun je dan als school een positief verschil maken voor het milieu en het klimaat? Wil jouw school bewust werken rond de Sustainable Development Goals, bewust consumeren (consuminderen) of vergroening? In Brussel zijn er heel wat mogelijkheden om aan duurzaamheid op school en duurzaamheidseducatie te werken. Voor de leerlingen is dat een belangrijke, stimulerende leerontwikkeling: op school leren ze over de wereld, ontdekken ze duurzame gewoonten, werken ze aan betrokken burgerschap en ontwikkelen ze interesses en talenten die ze meenemen naar hun volwassen leven.

“Education can be a powerful tool for transforming our relationship with nature. We must invest in this field in order to preserve the planet.” - Unesco over duurzaamheidseducatie

“Het belang van natuur op de ontwikkeling van het brein van kinderen en het belang van natuur in well-being..” - Well-Being in Schools (Hargreaves en Shirley)

Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) slaat daarvoor de handen in elkaar met MOS en MOS-begeleiders Véronique en Nadia. We helpen je om van je school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.

Aanbod MOS Brussel

Duurzaamheidseducatie omvat een brede waaier aan thema’s. Binnen MOS Brussel ligt de focus op outdoor learning, bewust verbruiken (van zero afval tot consuminderen) en klimaat. 

MOS Brussel ondersteunt scholen hierbij via trajectbegeleiding op maat (zie verder) en een vormingsaanbod. De begeleiding en initiatieven van MOS Brussel zijn gratis. Verder kan je ook bij ons terecht voor informatie, inspiratie en praktische tips. Ook met kleinere vragen duurzaamheidsvragen ben je zeker welkom.

Vormingsaanbod 
Voor meer inspiratie, informatie en uitwisseling rond duurzaamheidsthema’s en het inspireren van je MOS-werkgroep kan je deelnemen aan verschillende gratis vormingen, infosessies en bijscholingen.

Lesmateriaal, prenten- en infoboeken rond duurzaamheid
Verder kan je in de Onderwijsbibliotheek allerlei informatieve en prentenboeken rond duurzame thema’s lenen. Je kunt er ook terecht voor educatieve spelen of koffers: de klimaatkoffer, het klimaatspel ‘Waar zijn de rupsen?’, de ‘Tiny Forest’-leskoffer …  Kom gerust even snuisteren, je kan veel prikkelend materiaal ontdekken. 

Ook op de site van MOS Vlaanderen vind je inspirerend en bruikbaar lesmateriaal rond duurzaamheid. 

 

© Sophie Nuytten

Begeleiding op maat met MOS Brussel

Van je school een duurzame en milieuvriendelijke leer- en leefplek maken, hoe begin je daaraan? 

Sommige scholen starten een MOS-werkgroep op of een eco-club van leerlingen, ze doen volop mee aan actiedagen zoals #iktrekhetmijaan, #MissieMinder, de Buitenlesdag, anderen vergroenen en moestuinieren of zetten in op tweedehands ruilmomenten, voeren actie met Filter Café …

Het proces en de focus rond duurzaamheid is voor elke school anders, daarom werken we via begeleiding op maat. Onze MOS-begeleider bekijkt jullie vragen en noden, en stelt samen met jullie een begeleidingsvoorstel op om samen duurzame ambities te realiseren. Onze Mos-begeleiders helpen je ook bij het vinden van bijkomende partners voor de verschillende thema’s.

Binnen deze begeleiding kun je kiezen voor vormingen op school, sessies op pedagogische studiedagen en personeelsvergaderingen, coaching, het faciliteren en inspireren van werkgroepen …

Klimaatbendes en klimaattrajecten 
Als je samen met scholen uit de buurt of de gemeente in actie wilt komen voor het klimaat, kan je samen met MOS Brussel een klimaatbende oprichten. Via workshops, educatie en uitdagingen zetten jullie samen het  klimaat in de kijker. Jullie worden uitgedaagd om een meetbare impact te realiseren. Je kunt ook individueel als school een klimaattraject opstarten.

© Sophie Nuytten