Omgaan met armoede

In Brussel groeit een op vier kinderen op in kansarmoede. Omgaan met de socio-economische verschillen vormt een grote uitdaging. Hoe ervaren kinderen en jongeren die in kansarmoede opgroeien hun leefwereld? Inzicht in de voorkennis en de ervaringskansen van kinderen en jongeren in kansarmoede is belangrijk om een motiverend en uitdagend leer- en leefklimaat te creëren.

Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) helpt je om in je school- en klaspraktijk rekening te houden met leerlingen en ouders in kansarmoede. Dat kan via vormingen of door een beroep te doen op onze ondersteuning.

Het OCB werkt voor al zijn opdrachten over kansarmoede nauw samen met een armoedeconsulent, een opgeleide ervaringsdeskundige in de kansarmoede en sociale uitsluiting.

Vormingen en trajecten

Armoede is een van de zeven thema's waarrond scholen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel ondersteuning kunnen aanvragen. Meer informatie daarover vind je op onze ondersteuningspagina.

Binnen het OCB-aanbod kun je kiezen voor twee verschillende trajecten:

  • Meerjarig traject rond omgaan met kansarmoede
    In dit traject verwerven we met het schoolteam inzichten over onderwijs en armoede. Deze inzichten bieden leerkrachten houvast bij het omgaan met leerlingen die opgroeien in kansarmoede. Dit traject focust op de pedagogisch-didactische kennis en vaardigheden die nodig zijn om de drempels te verlagen die kinderen en jongeren in armoede ervaren in onderwijs. Na een analysegesprek met de school wordt het traject ingevuld met verschillende modules.
  • Eenjarig traject volgens de methodologie van de vzw Krijt
    Hierin begeleiden we scholen om een bewust armoede- en kostenbeleid op maat uit te werken. Dit traject legt de focus op het preventief aanpakken van onbetaalde schoolfacturen. Het bestaat uit verschillende dagdelen en het loopt gedurende een schooljaar. Samen stellen we een actieplan op waarmee de schol later aan de slag kan. Het OCB heeft daarvoor een samenwerkingsverband met de vzw Krijt. Opgelet: er wordt verwacht dat scholen een pedagogische studiedag voorzien om hiermee aan de slag te gaan. 

Daarnaast biedt het OCB de vorming 'De impact van armoede op executieve functies' aan. Daarin wordt bekeken wat jouw kijk op armoede is en welke positieve invloed jouw basishouding heeft op je klas- en schoolpraktijk. In het tweede deel van de vorming zoomen we in op armoede als remmende factor bij de ontwikkeling van executieve functies.

 

Digitale ondersteuningstools bij kansarmoede

Het OCB biedt een aantal online instrumenten aan waarmee je meer te weten komt over kansarmoede. Zo is er de snuisterwebsite ‘handvatten in de klas’. Die is er voor iedereen die in het onderwijs werkt en een zicht wil krijgen op de uitdagingen rond kansarmoede in de school en de klas. De site biedt je verschillende hefbomen die je helpen omgaan met kansarmoede in de klas.

Verder neemt de armoedeconsulent ook deel aan vormingen en intervisies die Brede School organiseert voor bredeschoolcoördinatoren. Op die manier komt het thema kansarmoede aan bod in de Brede School. Deelnemers worden uitgenodigd om te reflecteren over kansarmoede, beeldvorming en toegankelijkheid.