Aanpak en methodieken voor boekenpakketten Samen Lezen

Taalonderwijs
Voor wie
Bredeschoolcoördinatoren
Directies
Leerkrachten anderstalige nieuwkomers
Leerkrachten lager onderwijs
Leerkrachten middelbaar onderwijs
Zorgleerkrachten

Veel en vaak lezen is essentieel voor je leerlingen om sterkere lezers te worden. Om dat lezen te ondersteunen bieden we via de onderwijsbibliotheek boekenpakketten aan die je kan ontlenen voor in de klas. Elk pakket bestaat uit een aantal exemplaren van een boek of uit een collectie van boeken. De pakketten zijn verkrijgbaar in handige koffers die je simpel kan meenemen.

Ben je leerkracht in het lager onderwijs of in de eerste graad van het secundair onderwijs? Snuister dan zeker eens door de lijsten om te zien of er iets tussen zit voor jouw klas. Bekijk zeker de pagina in de catalogus van onze Onderwijsbibliotheek.

Heb je nog vragen, bijvoorbeeld over de beschikbaarheid van de pakketten? Neem dan zeker contact met ons op via onderwijsbibliotheek@vgc.be

Naast de boekenpakketten vind je op deze pagina ook een aantal fiches met methodieken die je lezen in de klas kunnen ondersteunen. Voor het lager onderwijs gaat het om RALFI, RALFI Light en Samen Lezen.  Voor het secundair hanteren we de methodiek Samen Lezen. Allemaal ideaal om in te zetten samen met een afgestemd boekenpakket.

Onze boekenpakketten zijn een uitloper van het project Leesrijk Brussel. Met dat project Brussel sloegen Brusselse scholen en bibliotheken de handen in elkaar om leerlingen tot lezen aan te zetten. Leesrijk Brussel zette in op leesbevordering om zowel meer te lezen buiten de school, als de leeskansen op school te verrijken.

De verschillende boekenpakketten kun je hier bekijken:

De fiches met leestechnieken: